Shfaqje

Keto jane shfaqur ne Teatrin Kombetar 

“OPERA PER 3 GROSH”

Sinops Opera për tre grosh, ose siç njihet nga origjinali, Opera e lypsarit, është një nga komeditë më të veçanta të Havelit. Ajo u shkruajt në vitin 1972, por u shfaq për herë të parë në 1 nëntor 1976. Ashtu si edhe drama muzikore me të njejtin titull e Bertolt Brehtit, ajo është mbështetur mbi […]

SHARE

“Sonte do të luajmë pa tekst”

Është një vepër e ndërtuar brenda një konflikti thelbësor – ( që zhvillohet në sy të publikut) një konflikt mes regjisorit që do të imponojë rregull e formë edhe kur improvizohet dhe aktorëve që duan t’u japin jetë personazheve. Piandello lëviz këtu, rreth temës kryesore të veprës së tij : teatri dhe mekanizmat e tij. […]

SHARE

“Zbutja e kryeneçes”

“Zbutja e Kryeneçes” është një komedi nga William Shakespeare dhe mendohet të jetë shkruar diku rreth 1590 – 1592. Një komedi e ndërtuar me pesë akte dhe dymbëdhjetë skena. E vendosur dhe e trajtuar në forma nga më të ndryshmet,si në film dhe në teater,nga klasikja e deri tek ajo që ne e quajmë Teatri […]

SHARE

“Mallkimi i fukarenjve”

Vepra “ Mallkimi i fukarenjve “(1978) nga Sam Shepard në pamje të parë duket një vepër së cilës nuk ja përcakton dot stilin. Të jep përshtypjen sikur dhe vetë shkrimtari nuk është në gjëndje të vendosë nëse ajo është një vepër realiste që mbart një protestë të forte sociale apo një dramë simbolike! Nëse shkojmë […]

SHARE

Tri motrat

Anton Çehov ishte mjek, dramaturg dhe shkrimtar rus i cili konsiderohet si ndër shkrimtarët më të mirë të tregimeve. Lindi më 29 Janar të vitit 1860 dhe vdiq më 15 Korrik 1904, nga sëmundja e turberkulozit. Anton Çehov konsiderohet si mjeshtër i tregimit dhe si një ndër dramaturgët kryesorë dhe më të rëndësishëm të fund […]

SHARE

Tartufi

Jean –Baptiste Poquelin është i njohur me pseudonimin “Moliere” Dramaturg dhe aktor francez i konsideruar si një nga mjeshtërit më të mëdhenj të komedisë perëndimore. Ndër veprat më të njohura të tij përmendim “Mizantropi”, “Shkolla e grave”, I sëmuri imagjinar”, “Borgjezi fisnik”, “Don Zhuani”, “Kopraci”, “Tartufi”(ose Hipokriti), etj. Molieri lindi në Paris në vitin 1622. […]

SHARE

Gruaja ne dritare

SINOPSI Një familje po shkatërrohet për shkak të natyrës luftarake të një gruaje të vetmuar që mbron tokat e vëllait të zhdukur, apo me dashjen e një vëllai tjetër koprac që për të fshehur të vërtetën bën çdo gjë. Një grua ëndërrimtare, një burrë koprac dhe i papunë që “me dashje” shkakton vdekjen e para-lajmëruar. […]

SHARE

Vrasja e Maratit

Shënimi i regjisorit Marati ishte figura më gjakatare e revolucionit francez , por dhe një orator i shkëlqyer, mbrojtës i flaktë i interesave të vegjëlisë, “ Miku i Popullit” siç e quante ai veten. Përballë tij autori vendos Sadin , gjithsesi një përkrahës dhe mbështetës i Revolucionit, por dyshues mbi gjithçka që solli Revolucioni apo […]

SHARE