XHELATET

SINOPS

Në qendër të veprës është dëshira e madhe e një xhelati për të arritur famën dhe thyerjen e rekordit paraprak që ka vendosur rivali i tij duke torturuar dhe varur të dënuarit me vdekje.

71403081_10156249484592121_4814462904919130112_o (1)

«Xhelatët është një nga veprat më të vlerësuara të autorit Martin McDonagh të cilën ne jemi përpjekur ta sjellim në formë sa më të përsosur te publiku shqiptar. Përmes “hakmarrjes” që i bëhet xhelatit “tonë” për një nga varjet e tij mbi një gabim gjyqësor, ne synuam të ngremë pikëpyetje mbi të kaluarën tonë dhe të tashmen tonë akoma më të dhimbshme, e cila di shumë shpesh të na ofrojë dhunë dhe marrje jete.» – shënim i regjisorit.

Qëndrim Rijani ka lindur në qytetin e Kërçovës, Maqedoni. Është diplomuar për Regji Teatri në Universitetin e Arteve,Tiranë, ku ka kryer edhe studimet master në degën Regji Teatri dhe Spektakli. Aktualisht punon si regjisor i brendshëm pranë Teatrit Shqiptar Shkup dhe si lektor i ftuar në Universitetin e Arteve në Tiranë dhe në Tetovë. Deri më tani ka realizuar rreth trembëdhjetë shfaqje profesionale në teatro të ndryshëm kombëtarë dhe lokalë: “Ne vijmë për Ajër” (Skot O’Mor), “Kapitulli i Dytë” (Neil Simon), “Gjymtimi” (Martin Mcdonagh), “Doktor Shuster” (Dushan Kovacevic), “Art” (Yasmina Reza), “Gënjeshtër Pas Gënjeshtre” (Anthony Nelson), “Ushtria e Ui Tomasit” (Martin Mcdonagh), “Shtëpia e Bernarda Albës” (Federico Garcia Lorca), “Darka e Thërrimeve” (Refet Abazi), “39 Hapat” (Alfred Hitchcock), “Gratë” (Robert Thomas), “Roberto Xuko” (Bernard Marie Kolltez), “Në Det” (Slawomir Mrozhek), ” Jashtë bie borë” ( Vincenzo Salemme), me të cilat ka qenë pjesëmarrës në festivale kombëtare dhe ndërkombëtare. Rijani numëron shtatë çmime, përfshirë çmimet si Regjisori i vitit në Maqedoni dhe Regjia e vitit në Shqipëri.

 

71823731_10156300310272121_3636211950943207424_o

Martin McDonagh është dramaturg, skenarist, producent dhe regjisor. Ai është ndër dramaturgët më të mirënjohur irlandezë, fitues i Academy Award për filmin e shkurtër më të mirë, kandidat për tre Academy Award të tjera, fitues i tre çmimeve BAFTA në 2018 dhe dy çmimeve Golden Globe për filmin e tij Three Billboards Outside Ebbing, Misuri. Në teatër është i njohur me Trilogjinë Leenane, Trilogjinë e ishujve Aran, si dhe veprat The Pillowman, A Behanding in SpokaneHangmen(Xhelatët) dhe A Very Very Very Dark Matter.

72045683_10156300310757121_1572946585778651136_o 72108579_10156300310887121_7456031361493630976_o 72191633_10156308398257121_6542944958158995456_o 72447879_10156308400762121_2213836563396165632_o 72537089_10156300311122121_4405570941619273728_o 73100601_10156300310502121_5117093640694398976_o 73322111_10156316288457121_3738121646452506624_o 73322273_10156321436447121_3153766765733871616_o 73341390_10156316285602121_2275755638023782400_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *